maandag 28 mei 2012

Muzikale spanning met 50 man groot Kyteman Orchestra op Pinkpop

Door:Coen Brandhorst
27-5-12 - 19:30Kyteman bij het optreden op Pinkpop.© anp.
Zelden heeft het podium van Pinkpop zo vol met muzikanten gestaan als op deze mooie Eerste Pinksterdag. Daarvoor verantwoordelijk was Kyteman met zijn orkest die de tienduizenden festivalgangers alle hoeken van het veld én het muzikale spectrum liet zien.
© anp.
© anp.
Naast zijn ongeveer 20 vaste 'orchestra-leden' had Kyteman (26, echte naam Colin Benders) nog een dertigkoppig koor opgetrommeld. Het was allemaal niet voor niks. De dirigent zonder stok, maar met zwaaiende armen inspireerde zijn orkest tot grootse hoogte.

Het grote talent van Benders bestaat er onder andere uit dat hij geen uitdaging uit de weg gaat als het om het mixen en gebruiken van muziekstijlen gaat dat gaat soms zover dat het lijkt dat Kyteman een muziekstijl op zich aan het worden is.

Wagneriaanse bombast
In amper een uur hoorden we van een Wagneriaanse bombast-opening, via een intieme popballad, het klassiek klinkende 'Day One', de rauwe onversneden hiphop in de stijl van The Roots en tenslotte nog een hele rits soul funk en jazz de revue passeren. Het verveelde geen moment en de muzikale spanning was constant om te snijden. Het kwam deze keer vanaf het podium van een festival, maar het zou even goed passen in een setting zoals het concertgebouw.

Pinkpop 2012 is pas halverwege, maar de acts die nog zullen optreden moeten wel van zeer goeden huize komen om Kyteman Orchestra nog van de troon te stoten als hoogtepunt van het festival. Benders wordt sinds zijn entree regelmatig een wonderkind genoemd, hij lijkt die status alweer voorbij en hard op weg die te upgraden naar genie.

Volgende keer alleen wel graag bij ondergaande zon en een uurtje langer als het mag. Het zal er best van komen, want Kyteman is op dit moment op muzikaal gebied onbetwist het beste wat Nederland te bieden heeft.

Geen opmerkingen: